Vind je stem

Maja Roodveldt, sopraan in het Groot Omroepkoor, vertelt ons over haar ontwikkeling als stem en presentatiecoach.

Inmiddels werk ik bijna dertig jaar bij het Groot Omroep Koor (GOK), het grootste professionele koor in Nederland, en nog steeds ben ik er trots op dat ik deel uitmaak van dit prachtige ensemble!

Ik prijs me gelukkig dat ik veel solistisch heb kunnen zingen, zowel in als buiten het koor. Maar ik word wat ouder en een aantal jaren geleden voelde ik al sterk de behoefte er iets bij te doen waarin ik mezelf zou kunnen blijven ontwikkelen.

Naast mijn baan geef ik al heel lang zangles.  Mijn kennis en liefde voor het zingen doorgeven aan anderen geeft me veel energie. Een jaar of tien geleden ontstond het idee om workshops te gaan geven aan mensen die altijd al wilden zingen maar dit nooit durfden. Het was een enorm succes, zowel voor hen als voor mij: die verbinding met het enthousiasme van mensen die vanuit hun hart zingen was geweldig! En ik ontdekte mijn passie: mensen begeleiden in het vinden van hun stem, zowel letterlijk als figuurlijk.

Door het volgen van een coachingsopleiding kon ik mezelf een betere ondergrond geven, dat was  voor mij een enorme eyeopener.

 

Naast mijn werk bij het GOK heb ik nu een eigen bedrijf: Studio Klankbord. Daar geef ik als spreek- en presentatiecoach adviezen aan gedreven professionals, die geweldig zijn in hun vak, maar bij wie de angst om in het openbaar te spreken hun ambitie in de weg zit. Dat zijn vooral ondernemers met veel ervaring, die veel te vertellen hebben, maar het heel moeilijk vinden om zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Ik help hen daar graag bij.

Ook vind ik het belangrijk dat mensen op een overtuigende manier die bij ze past kunnen laten horen wie ze zijn en wat ze graag willen zeggen. En er zijn heel veel mensen die dat om de een of andere reden niet durven. Het intrigeert mij wat hen tegenhoudt. Het is een groot goed vanuit het hart te kunnen spreken. Om mensen hierin te begeleiden is voor mij echt een missie.

Waarom ik mijn ontwikkelingstraject ben begonnen, had te maken met meerdere dingen: het niveau van het Groot Omroep Koor is erg hoog, er is de constante zoektocht naar de perfectie en ik merkte dat ik hierdoor de bezieling kwijt begon te raken. Dat zoeken naar perfectie hoort nou eenmaal bij ons werk maar je weet ook dat je die perfectie nooit helemaal bereikt. Ik was voor mijn gevoel teveel alleen maar aan het prutsen en miste het gevoel van blij zijn als ik naar mijn werk ging.

Een andere reden was dat ik door mijn leeftijd merkte dat niet alles meer zo makkelijk ging als wanneer je net fris en fruitig aan je carrière begint. Dat is een naar gevoel. Het was alsof ik voortdurend gefocust was op wat niet meer lukte, in plaats van met iets bezig te zijn waarin je nog kunt groeien.

Blijven ontwikkelen

Voor mij is het heel belangrijk dat ik iets doe waarin ik me verder kan ontwikkelen. Ik ben heel blij dat ik dit traject aan het doen ben en het maakt ook dat ik steeds verder wil, omdat ik heb ontdekt hoe fijn ik het vind.

Mijn ontwikkelingsreis is nog lang niet klaar. De laatste tijd ben ik ook bezig te leren om mijzelf zakelijk te laten zien. Daarom heb ik een video training gedaan. Dat is interessant omdat ik nu ook online trainingen kan doen met mijn klanten. En als spreek- en presentatiecoach is het belangrijk zichtbaar én hoorbaar te zijn.

Verder volg ik momenteel ook een cursus om de mogelijkheden van LinkedIn zakelijk optimaal te leren gebruiken.

Een groot deel van dit traject heb ik gedaan met de hulp van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Wat ik prettig vind aan het SFPK is dat de lijntjes heel kort zijn. Het persoonlijke contact vind ik heel fijn.

En ik ben heel dankbaar. Door dit allemaal te doen heb ik het plezier in mijn werk bij het Groot Omroep Koor weer gevonden. Ik focus op mijn kansen en mogelijkheden en ben een blij mens.

Ik ben professional in de podiumkunsten en wil mij ontwikkelen

Ik ben danser en wil mij ontwikkelen